Ayahuasca ceremonie

Ayahuasca ceremonie

In dit gedeelte vind je uitgebreide informatie over Ayahuasca. Wat is het en wat is de werking en onze visie/werkwijze. Mocht je na het lezen nog vragen hebben of een reis willen plannen, maak dan gebruik van het contactformulier.


Geschiedenis

De naam Ayahuasca komt uit de taal van de Quechua en kan vertaald worden als
“de slingerplant van de ziel”
Ayahuasca komt uit het Amazonegebied en is een van de oudste healingmethodes. De eerste bronvermeldingen van het gebruik van de helende drank voeren ruim 5000 jaar terug in de tijd.
Indianenvolken uit het Amazonegebied gebruiken deze drank in magisch-religieuze ceremoniën. Deze ceremoniën kunnen zeer verschillend van aard zijn, omdat iedere stam in het Amazonegebied een eigen (traditionele)stijl van ceremoniën heeft.
Maar ook rond die tijd werd er aan de andere kant van de wereld ritueel Ayahuasca gebruikt zoals het midden oosten, Rusland en de Balkan.


Wat is Ayahuasca?

Ayahuasca is een verzamelnaam voor een groep plantenbrouwsels welke een MAO-remmer bevatten en de stof DMT.
Als je de thee, zoals het ook wel genoemd wordt drinkt worden de monoaminen-oxidase-enzymen in de maag en lever afgebroken door de zogenaamde MAO-enzymen., waardoor DMT de hersenen kan bereiken en zijn werk kan doen.


Wat doet Ayahuasca?

Ayahuasca heeft een sterk reinigende, helende en visionaire werking op lichaam en geest. Zaken die je belemmeren in het NU, kunnen door Ayahuasca opgeheven worden.

Een reis in de wereld van je zelf kan leuk zijn, je nieuwe inzichten geven, betere contacten met anderen, maar er is ook een ander, meer spiritueler aspect.

Het gebruik van Ayahuasca brengt je in een staat die veel overeenkomsten vertoont met wat er met je gebeurd als je een zgn. mystieke ervaring hebt. Moeder Ayahuasca zal je meenemen naar het land zonder grenzen en barricades waar alle wijsheid en inzichten zich tonen en je deze mag ontvouwen, zodat je in dieper bewustzijn, liefde en wijsheid daarna je leven weer in kunt stappen.

Veel mensen ervaren de reis als een spirituele ervaring; ze komen in contact met het onbenoembare. Dit gaat vaak gepaard met een gevoel van eenheid met alles.
In dat verband is men bepaalde planten (ayahuasca) en psylocybine , ‘entheogenen’ gaan noemen. Binnen vele sjamanistische tradities zien we het gebruik van entheogene middelen. Entheogeen betekent in contact met god zijn. Het wordt ook wel een innerlijke (sjamanistische) reis genoemd. Entheogene middelen zijn speciale planten of preparaten ervan welke ritueel gebruikt worden om in de hogere staten van Zijn te komen.

Je kunt een reis heel goed zien als een soort onderhoudsbeurt van je geest. Eens goed in alle hoekjes en gaatjes kijken, onverwerkt verdriet omarmen, frustraties en trauma’s opsporen en misschien ook iets doen aan lichamelijke klachten of zien waar die vandaan komen. Men kan als doel hebben hierin verandering aan te brengen echter het totale begrip, het totale bewust worden van wat is, en dat kunnen bezien in de reis zal de veranderingen teweeg brengen. De effecten van de drank kunnen zeer intens zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel. Door het verwerken, beleven of herbeleven lossen zaken op. Ook leert men vaak de eigen plaats in de wereld kennen.

Sjamanen stellen dat Ayahuasca de potentie heeft om je essentie te helpen (her)vinden, en dat dit proces heilzaam is voor lichaam en geest.

Aan Ayahuasca wordt onder meer toegedicht dat het een bijdrage kan leveren aan:

– Verwerken van traumatische ervaringen
– Onverwerkt pijn en verdriet
– Frustraties
– Angsten
– Lichamelijke klachten
– Levensinzichten
– Loslaten
– Opschonen van lichaam en geest
– Het leren zien van het grotere geheel
– Oplossen van verslavingen


Medicijn of drugs?

Ondanks dat Ayahuasca in de volksmond vaak een ‘tripmiddel’ wordt genoemd en het je in andere dimensies brengt, geeft deze heilige drank de healing die je nodig hebt en wat je aan kunt. Het geeft je nooit te veel maar ook nooit te weinig, het geeft je precies wat op dit moment in je leven nodig is en wat jij kunt handelen. Volgens velen staat één sessie Ayahuasca voor jaren therapie in welke vorm dan ook.

Ayahuasca is lichamelijk en geestelijk niet verslavend, de ervaring is te intens om het vaak te doen. Vandaar dat deze heilige drank niet voor recreatief gebruik is als leuk ‘trip’ middel en enkel en alleen onder goede ervaren begeleiding plaats moet vinden. Ayahuasca is een zeer veilig middel mits onder de juiste omstandigheden toegepast. In vele landen is het gebruik van Ayahuasca verboden. In Nederland is het toegestaan in ceremoniële / rituele setting.


Voor wie?

Het kan een voordeel zijn als je enige ervaring hebt met meditatie, yoga, mindfulness of welke andere spirituele ervaringen dan ook, echter is het zeker niet noodzakelijk. Juist in onze praktijk hebben wij vele mensen die voor het eerst hun ervaring met Ayahuasca op komen doen. Wij staan inmiddels sinds 2013 bekend als betrouwbare, veilige en sfeervolle setting.
Ayahuasca is vrij van iedere dogma en religie.
De Ayahuasca ceremonies zijn geschikt voor iedereen die een stap vooruit wil zetten in persoonlijke ontwikkeling en bewustwording en die bereid zijn om hun lichte en donkere kanten onder ogen (durven) te komen. Voor wie aan zichzelf wil werken en de verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn of haar leven.
Bij Cygnus begeleiden we iedereen als mens, ongeacht zijn of haar achtergrond, wetende dat we ten diepste allemaal dezelfde basisbehoeften hebben: ons geliefd en gezien voelen en ervaren dat er steun voor ons is.


De ceremonie

De nadruk in de ceremonie ligt op het veilig verkennen van het eigen potentieel, helen van trauma’s en het (her)vinden van je eigen essentie.
Verder is het wenselijk dat je je eigen proces ‘draagt’, vriendelijk en respectvol naar je eigen gevoelsbeleving en die van anderen bent en je je kunt focussen op je lichamelijke sensaties.
Of je nu een privé sessie hebt geboekt of met een groep reist, wij dragen ten alle tijde zorg voor de juiste setting, (live)muziek en veiligheid.

Bij Cygnus bieden wij een setting aan die dogma vrij is, zodat iedereen zich welkom voelt om deel te nemen, ongeacht persoonlijke levensopvatting en religie. Wij hanteren wel traditionele handelingen omtrent energetisch reinigen van deelnemers en de ruimte en het openen en sluiten van de ceremonie. Wij zorgen ervoor dat gedurende de Ayahuasca ceremonie iedereen liefde en zorg krijgt waar nodig. Als het moment en gevoel juist is, wordt er ook livemuziek gespeeld. Tijdens de Ayahuasca reis mag het er allemaal zijn en de begeleiders zien erop toe dat de setting veilig, vertrouwd en liefdevol blijft.
Bij aanmelding ontvang je een compleet stuk waarin beschreven staat hoe onze ceremonie eruit ziet.


Veiligheid boven alles

Veiligheid, zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel, is van groot belang als het gaat om het werken met medicijnplanten. Daarom besteden we hier enorm veel aandacht aan. Zowel in de training van onze begeleiders als de energie die neergezet wordt in de ceremonie.
Een veilige bedding is van zo groot belang, zonder, zijn wij, als mens niet in staat ons over te geven en onze ontdekkingstocht naar onze diepste pijnstukken aan te gaan.


Nazorg

Onze zorg voor jou houdt niet op na een Ayahuasca reis. Voor vragen of zaken n.a.v. jou reis waar je mee worstelt blijven wij beschikbaar. Wij adviseren je na je reis een paar dagen /week in acht te nemen om de eerste indrukken en transformaties te laten indalen. Vaak worden de zaken na een korte periode helder en vallen de puzzelstukjes in elkaar. Ayahuasca geeft je de lessen en inzichten en handvaten , in het aardse leven zelf zul jij ze toe moeten passen.
Als je nog dieper wilt verkennen of met stukken in aanraking komt waar je geen raad mee weet, kun je altijd individuele coachingssessies aanvragen. (zie coaching en advies)


Begeleiding

Om deelnemers in een veilige en liefdevolle setting te mogen begeleiden, heeft Cygnus haar begeleiders intern opgeleid. Cygnus begeleiders hebben daarmee ruime ervaring in het Ayahuasca reizen zelf en het begeleiden en hebben een goede basis opgebouwd volgens de ethiek van Cygnus.
Begeleiders werken vanuit een spiritueel therapeutische setting met als taak om blokkades op te sporen, ruimte te geven en te transformeren, waardoor de diepe essentie weer gevoeld kan worden en de liefde in je leven weer kan stromen.
Begeleiders zijn zich heel bewust van hun rol, bieden veiligheid en zijn tijdens de reizen liefdevol aanwezig om de reiziger de mogelijkheid te bieden om naar het diepste trauma en/of pijnstukken af te reizen. Onze begeleiders werken vanuit warme menselijke verbinding en zijn bereid om bewust te kijken naar hun eigen schaduwkanten. Wij zijn stevig geaard en begeleiden in tegenstelling tot sjamanistische settings of religieuze settings niet onder invloed van een geestverruimend middel. Er is sprake van een vermogen tot zelfreflectie en het vermogen om vanuit het hart te werken. Het werk wat we doen is dogma vrij, de reiziger is vrij om spiritualiteit of religie op zijn eigen wijze te beleven. We hebben als uitgangspunt dat ieder mens een ziel heeft, die hem verbindt met dat wat groter is. Hóe je de spirituele verbinding met het Goddelijke noemt is voor ons niet belangrijk, maar zullen we zeker respecteren. Eenheid in diversiteit is ons uitgangspunt.


Intimiteit

Er zijn voor begeleider en reiziger grenzen betreffende intimiteit. Alles wat niet de intentie heeft van professionele begeleiding binnen de setting is niet toegestaan. Het werk van de begeleider kenmerkt zich ook door fysiek contact en aanrakingen. Dit contact behoort vertrouwen en ontspanning te geven. Wij zijn bij je zolang je ons nodig hebt. En gaan weer bij je weg als je het proces zelf aan kan.
Seksuele toenadering zoeken/handelingen verrichten, op de mond kussen, het aanraken van intieme lichaamsdelen of langer bij iemand blijven dan voor zijn/haar proces noodzakelijk is, is absoluut niet wat wij binnen onze setting toe staan! De reiziger zijn veiligheid en proces staan boven alles en de begeleiding dient hierop afgestemd te zijn. Daarentegen kunnen reizigers in de reis zelf ook behoeften hebben welke grensoverschrijdend zijn , de behoeften worden ten alle tijden gerespecteerd en gehoord echter wordt deze vriendelijk en duidelijk beargumenteerd begrensd. Dit ter bescherming van jou als reiziger als voor de begeleiders van dat moment. Duidelijk moet zijn dat hier geen sprake is van willekeur of machtsgebruik, maar vanuit het oogpunt van het bewaken van de setting en het proces van de reiziger. De begeleider is heel goed in staat om zorg te dragen voor zijn eigen processen. De reiziger kan hierdoor volledig in de ontspanning en zich aan het proces overgeven.
Binnen onze setting werken wij met een team van 4 ceremonieleiders en 5 begeleiders. Bij elke ceremonie is één ceremonieleider aanwezig met meerde begeleiders, afhankelijk van de groepsgrootte.


Onze locatie mogelijkheden

Wat onze locatie uniek maakt zijn de kleine groepjes en individuele reizen die wij aan kunnen bieden, we merken dat vele reizigers het als zeer prettig ervaren in kleine groepjes of individueel te kunnen reizen.

Wij bieden Ayahuasca ceremonies aan op de volgende locaties:

– Zoetermeer: Individueel, zelf samengestelde groep 1-5 pers
– Zoetermeer: groepsceremonieien (max. 13 deelnemers)
– Buiten locatie midden in de natuur in Brabant (zomermaanden, groepen)
– Budel: Individueel, zelf samengestelde groep 1-5 pers

Wil je een Ayahuascareis plannen, meer informatie of deelnemen aan de (open) groepsceremonie? Stuur dan een bericht via het contact formulier.
We verzorgen ook Ayahuasca ceremonies op locatie, vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.


Settings

In Nederland zijn er 3 soorten settings te onderscheiden. Zo zijn er culturele, religieuze en therapeutische settings.

De culturele setting kenmerkt zich door een ceremonie met medicijnmannen/sjamanen waarin het groepsenergie vaak voor op staat, waarin vele, zoals men dit noemt Icaro’s(gebeden) gezongen worden, echter heeft ook hierin iedere sjamaan zijn eigen ceremoniële invullingen ontstaan vanuit het land en de stammen achtergrond van waar zij vandaan komen. Zij komen vaak vanuit het Amazone gebied naar Nederland. De religieuze setting, zoals bv de Santo Daime kerk kenmerkt zich door een sterk religieus gekleurde ceremonie en kent een strenge structuur. Er zijn vele verschillende soorten rituelen en gaat gepaard met het zingen van hymnen.

Cygnus is een therapeutische setting, vrij van elk dogma en/of geloof, bij ons is geen onderscheid, geen rangen, geen oordeel. Vanuit onze visie is het belangrijk dat men zich op zijn gemak voelt , we de veiligheid en het vertrouwen scheppen waarin een ieder mag ontdekken en zijn wie hij werkelijk is.


Praktisch

Bij aanmelding ontvang je een informatiemail waarin alles beschreven staat, hoe de ceremonie verloopt, wat je kunt verwachten, aan welke voorwaarden voldaan moet worden qua vasten en eventuele medicatie enz. Bij een eerste reis zullen we je een korte vragenlijst sturen waarmee je je interesse en thematiek kenbaar kunt maken en waar een aantal vragen op staan met zaken die wij graag van je willen weten. We verzoeken je dit formulier zo volledig mogelijk in te vullen, zodat we een goed beeld krijgen en je optimaal kunnen begeleiden.
Voor de reis zal er minimaal 3 dagen gevast worden d.m.v. een soep/sap vasten kuur. Hierover ontvang je meer informatie bij aanmelding.
Na je reis wordt er gezorgd voor fruit en broodjes, zodat je rustig terug kunt komen uit je reis. Het is heel belangrijk dat hier de tijd voor wordt genomen, daarom zetten wij ook geen eindtijd bij de ceremonie. We adviseren dan ook die avond geen afspraken te plannen. Wij laten reizigers dan ook pas naar huis gaan als wij zien dat zij geheel weer terug zijn uit de reis en goed geaard kunt staan en lopen.

Aangezien wij toch sporadisch de vraag krijgen of de ceremonie gefilmd ofwel geluidsopnamen gemaakt mogen worden willen wij je erop wijzen dat het i.v.m. privacy ten strengste verboden is filmopnamen of geluidsopnamen te maken en dus verboden is deze mee te nemen de ceremonie ruimte in. Hier zal bij aanvang van de ceremonie ook voor getekend worden.


Contra-indicaties voor het gebruik van Ayahuasca

Het gebruik van Ayahuasca laat zich niet combineren met:

– Antidepressiva
– Bètablokkers en bloeddrukverlagers leveren een contra-indicatie, omdat Ayahuasca een MAO-remmer bevat, dat niet samengaat met genoemde medicijnen. Bij twijfel vragen wij je altijd contact op te nemen met de behandelende deskundige of arts.
– Psychiatrische indicaties als borderline, schizofrenie en (aanleg voor) psychose zijn contra-indicaties.
– Wie onder behandeling (niet op eigen initiatief) van een psycholoog of psychiater is, dient eerst met de behandelaar te overleggen en een schriftelijk advies te overleggen, mocht men aan een Ayahuasca ceremonie deel willen nemen.
– Medische indicaties als hartklachten en hoge bloeddruk vormen een contra-indicatie voor het gebruik van Ayahuasca.
– Zwangerschap en het geven van borstvoeding is eveneens een contra-indicatie voor het gebruik van Ayahuasca. Inmiddels hebben wij door de jaren heen veel ervaring opgedaan met Ayahuasca en zwangerschap/borstvoeding, wil je hier meer over weten stuur ons een mail.
– Combinatie met tyraminerijk voedsel. (Zoals oude kaas, rode wijn en sojabonen). Omdat MAO geremd wordt, zou de tyramine niet worden afgebroken en zich opstapelen. Dat kan tot een hoge bloeddruk leiden.

Indien een of meerdere van bovenstaande zaken van toepassing is op jou, stuur ons dan een email zodat wij samen kunnen kijken (in overleg met een arts) wat haalbaar is. Zie ook het verhaal van Yvonne onder de kop Cacao therapie!


Meer informatie over Ayahuasca

Voor onze healingdagen/ceremoniën gebruiken wij net als vele andere aanbieders de combinatie van Syrian Rue (peganum harmala) en Jurema (mimosa hostilis). Door de loop der jaren heen, sinds onze start in 2013 hebben we gemerkt dat deze samenstelling de beste resultaten voor de deelnemers heeft. De meest stabielste vorm van Ayahuasca /Anahuasca in kracht/zwakte is te vinden in deze combinatie .

Wil je meer weten over reizen met Ayahuasca, dan verwijzen we je graag naar de boeken van Lars Faber, De Gewijde Reis en De Heldenreis.

Daarnaast is er in 2008 een onderzoek gedaan naar de effecten van Ayahuasca op het geestelijk en lichamelijk welbevinden. Hieronder kun je het rapport downloaden van het wetenschappelijk onderzoek dat in 2008 is gedaan door Lars Faber en Maria Groot:
http://www.degewijdereis.nl/home/images/rapportgewijde_reisdefinitief%202008.pdf

Documentaire over Ayahuasca:
http://www.youtube.com/watch?v=P0ommNRJeMQ

En nog een mooie docu over Ayahuasca  en Huachuma enz;

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.